VEPŘOVÉ VINDALOO S BASMATI RÝŽÍ
4 PORCE:
600 g Vepřová pečeně
4 g Sůl
2,5 g Kmín římský
1 g Kurkuma mletá
1 g Skořice mletá
1 g Hořčičné semínko mleté
20 g Olej rostlinný
Na omáčku:
300 ml Zeleninový vývar od Cibule Bistro
35 g Slunečnicový olej
150 g Cibule
7 g Cukr krupice
20 g Česnek
12 g Feferonka červená dlouhá
1 g Chilli koření
3,5 g Hořčičné semínko mleté
10 g Římský kmín mletý
6 g Kurkuma
5 g Skořice mletá
35 g Rajčatový protlak dvojtý
500 g Drcená rajčata
7 g Sůl
4 g Jablečný ocet
Na servis:
Basmati rýže
Koriandr
Feferonka červená
Černý sezam pražený
Pracovní postup omáčka:
- Ve středně rozehřátém hrnci na oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájený česnek, feferonku, cukr a společně zarestujeme.
- Přidáme protlak, krátce zarestujeme.
- Zaprášíme kořením, krátce zpěníme. Pozor, abychom koření nespálili a nezhořklo.
- Podlijeme drcenými rajčaty, Zeleninovým vývarem od Cibule Bistro a vše osolíme.
- Pozvolna za občasného míchání provařujeme cca 10 minut.
- Provařenou omáčku vymixujeme do hladka, dochutíme solí, cukrem a jablečným octem.
Pracovní postup:
- Očištěné maso nakrájíme na kostky 2×2 cm a v misce osolíme, smícháme s kořením a olejem.
- Namarinované maso necháme 30 minut odležet.
- Maso pečeme v předehřáté troubě na 130 °C 35 minut.
- Upečené maso vložíme do vymixované omáčky a společně ještě provaříme.
- Vindaloo podáváme s basmati rýží dozdobené čerstvým koriandrem a chilli. Rýži sypeme praženým sezamem.
Tip šéfkuchaře:
Stejným způsobem můžeme připravit i kuřecí nebo zeleninovou variantu.
Pro zjemnění pálivosti podávejte vindaloo s okurkovou raitou.
Rýži můžeme uvařit s rozinkami, které pokrmu dodají sladkost.