logo

VEPŘOVÉ VINDALOO S BASMATI RÝŽÍ

4 PORCE:

600 g Vepřová pečeně
4 g Sůl
2,5 g Kmín římský
1 g Kurkuma mletá
1 g Skořice mletá
1 g Hořčičné semínko mleté
20 g Olej rostlinný

Na omáčku:

300 ml Zeleninový vývar od Cibule Bistro
35 g Slunečnicový olej
150 g Cibule
7 g Cukr krupice
20 g Česnek
12 g Feferonka červená dlouhá
1 g Chilli koření
3,5 g Hořčičné semínko mleté
10 g Římský kmín mletý
6 g Kurkuma
5 g Skořice mletá
35 g Rajčatový protlak dvojtý
500 g Drcená rajčata
7 g Sůl
4 g Jablečný ocet

Na servis:

Basmati rýže
Koriandr
Feferonka červená
Černý sezam pražený

Pracovní postup omáčka:

  • Ve středně rozehřátém hrnci na oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibuli.
  • Přidáme nakrájený česnek, feferonku, cukr a společně zarestujeme.
  • Přidáme protlak, krátce zarestujeme.
  • Zaprášíme kořením, krátce zpěníme. Pozor, abychom koření nespálili a nezhořklo.
  • Podlijeme drcenými rajčaty, Zeleninovým vývarem od Cibule Bistro a vše osolíme.
  • Pozvolna za občasného míchání provařujeme cca 10 minut.
  • Provařenou omáčku vymixujeme do hladka, dochutíme solí, cukrem a jablečným octem.

Pracovní postup:

  • Očištěné maso nakrájíme na kostky 2×2 cm a v misce osolíme, smícháme s kořením a olejem.
  • Namarinované maso necháme 30 minut odležet.
  • Maso pečeme v předehřáté troubě na 130 °C 35 minut.
  • Upečené maso vložíme do vymixované omáčky a společně ještě provaříme.
  • Vindaloo podáváme s basmati rýží dozdobené čerstvým koriandrem a chilli. Rýži sypeme praženým sezamem.

Tip šéfkuchaře:

Stejným způsobem můžeme připravit i kuřecí nebo zeleninovou variantu.
Pro zjemnění pálivosti podávejte vindaloo s okurkovou raitou.
Rýži můžeme uvařit s rozinkami, které pokrmu dodají sladkost.