logo

TELECÍ LÍČKA NA VÍNĚ

4 PORCE:

600 ml Hovězí vývar od Cibule Bistro
800 g Telecí líčka
5 g Sůl
0,5 g Pepř černý mletý
3 g Tymián
3 g Rozmarýn
30 g Sádlo vepřové škvařené
28 g Uzený špek
15 g Rajčatový protlak dvojtý
10 g Cukr krupice
120 g Cibule
100 g Mrkev
50 g Celer bulva
50 g Petržel kořen
250 ml Červené víno
40 g Máslo (na zjemnění omáčky)

Na servis:

60 g Řapíkatý celer
60 g Mrkev
60 g Petržel kořen
4 g Pažitka
1 PL Přepuštěné máslo
1 g Sůl
4 porce Bramborová kaše

Pracovní postup:

  • Očištěná líčka osolíme, opepříme a zprudka opečeme v rozehřátém hrnci na sádle ze všech stran do zlatova. Opečené maso vyjmeme.
  • Do hrnce přidáme na kostičky nakrájený špek a necháme jej vypéct.
  • Přidáme nakrájenou cibuli a restujeme do zlatova. Následně přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a restujeme do tmavého základu.
  • Přidáme rajčatový protlak, zaprášíme cukrem a necháme zkaramelizovat.
  • Zastříkneme vínem a necháme svařit.
  • Vrátíme opečená líčka, přidáme bylinky svázané provázkem, podlijeme Hovězím vývarem od Cibule Bistro, osolíme a přivedeme k varu.
  • Přiklopíme pokličkou a pozvolna dusíme do měkka.
  • Měkké maso vyjmeme společně s bylinkami, omáčku přepasírujeme a zbytek vymixujeme do hladka.
  • Omáčku podle potřeby dochutíme, zjemníme máslem.
  • Vrátíme zpět maso.
  • Líčka podáváme s bramborovou kaší a na přepuštěném másle restovanou kořenovou zeleninou. Celý pokrm dozdobíme jemně nakrájenou pažitkou.

Tip šéfkuchaře:

Stejným způsobem můžeme připravit vepřová i hovězí líčka. Pokud chceme mít v mase intenzivnější chuť vína, naložíme ho do něj na 12 hodin.