Hovězí svíčková
4 porce:
800 g Hovězí váleček nebo falešná svíčková
60 g Uzený špek
20 ml Olej slunečnicový
Sůl
na omáčku:
900 ml Hovězí vývar od Cibule Bistro
50 g Sádlo škvařené
40 g Uzený špek
150 g Cibule
200 g Mrkev
90 g Celer
90 g Petržel
50 g Brusinky
½ ks Citron chemicky neošetřený
50 g Máslo
5 g Tymián
100 ml Smetana 31%
30 g Hořčice
35 g Cukr krupice
40 ml Citronová šťáva
Sůl
Pepř
NA SERVIS:
16 plátků Karlovarský knedlík
4 pl Brusinky
4 čl Škvarky z uzeného špeku
- Maso po vlákně našpikujeme uzeným špekem, svážeme provázkem, osolíme a pokapeme olejem.
- Opékáme ze všech stran dozlatova.
- Opečené maso vyjmeme, do hrnce vložíme na kostičky nakrájený uzený špek a vypečeme jej.
- Přidáme sádlo a nakrájenou cibuli.
- Restujeme dozlatova, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a dále restujeme do tmavého základu.
- Přidáme hořčici, cukr a necháme zkaramelizovat, vložíme oloupaný a na plátky nakrájený citron, brusinky.
- Vložíme zpět opečené maso, přidáme máslo, snítku tymiánu a podlijeme Hovězím vývarem od Cibule Bistro.
Tip šéfkuchaře:
Brusinky můžete marinovat v koňaku a promíchat s pažitkou.
Kromě karlovarského knedlíku můžeme zvolit knedlík houskový.