HOVĚZÍ STEAK S PEPŘOVOU OMÁČKOU
4 PORCE:
4 ks Vyzrálý hovězí steak
20 ml Slunečnicový olej
5 g Tymián
15 g Česnek
40 g Přepuštěné máslo
4 g Maldonská sůl
Na omáčku:
1 l Hovězí vývar od Cibule Bistro
1 PL Přepuštěné máslo
2 PL Nakládaný zelený pepř (bez nálevu)
80 ml koňak
60 g Studené máslo krájené na kostičky
60 ml Smetana 33%
Na servis:
Steak podáváme se sezónní zeleninou a přílohou podle chuti.
Pracovní postup:
- Steaky necháme při pokojové teplotě cca 30 minut temperovat.
- Vytemperované maso potřeme olejem a zprudka na rozehřáté pánvi opečeme ze všech stran do křupava.
- Poté stáhneme teplotu a přidáme česnek, bylinky a máslo.
- Steak v másle pravidelně otáčíme a přeléváme ho až do požadovaného stupně propečení.
- Hotový steak vyjmeme na papírovou utěrku a necháme ho cca 2 minuty odležet.
- Poté steak osolíme.
- Hovězí vývar od Cibule Bistro vlijeme do hrnce a začneme ho na vyšší teplotu svařovat (redukovat), abychom dostali pouze 1/10 původního objemu.
- Na rozehřátém másle osmahneme okapaný pepř.
- Zastříkneme koňakem a necháme vyvařit (pro efekt můžeme zapálit).
- Zalijeme zredukovaným Hovězím vývarem od Cibule Bistro.
- Zjemníme smetanou a necháme společně provařit, podle potřeby dosolíme.
- Provařenou omáčku odstavíme a zjemníme studeným máslem.
Tip šéfkuchaře:
Na omáčku můžeme také použít čerstvý zelený pepř, který je chuťově ještě výraznější než ten nakládaný.