logo

HOVĚZÍ STEAK S PEPŘOVOU OMÁČKOU

4 PORCE:

4 ks Vyzrálý hovězí steak
20 ml Slunečnicový olej
5 g Tymián
15 g Česnek
40 g Přepuštěné máslo
4 g Maldonská sůl

Na omáčku:

1 l Hovězí vývar od Cibule Bistro
1 PL Přepuštěné máslo
2 PL Nakládaný zelený pepř (bez nálevu)
80 ml koňak
60 g Studené máslo krájené na kostičky
60 ml Smetana 33%

Na servis:

Steak podáváme se sezónní zeleninou a přílohou podle chuti.

Pracovní postup:

  • Steaky necháme při pokojové teplotě cca 30 minut temperovat.
  • Vytemperované maso potřeme olejem a zprudka na rozehřáté pánvi opečeme ze všech stran do křupava.
  • Poté stáhneme teplotu a přidáme česnek, bylinky a máslo.
  • Steak v másle pravidelně otáčíme a přeléváme ho až do požadovaného stupně propečení.
  • Hotový steak vyjmeme na papírovou utěrku a necháme ho cca 2 minuty odležet.
  • Poté steak osolíme.
  • Hovězí vývar od Cibule Bistro vlijeme do hrnce a začneme ho na vyšší teplotu svařovat (redukovat), abychom dostali pouze 1/10 původního objemu.
  • Na rozehřátém másle osmahneme okapaný pepř.
  • Zastříkneme koňakem a necháme vyvařit (pro efekt můžeme zapálit).
  • Zalijeme zredukovaným Hovězím vývarem od Cibule Bistro.
  • Zjemníme smetanou a necháme společně provařit, podle potřeby dosolíme.
  • Provařenou omáčku odstavíme a zjemníme studeným máslem.

Tip šéfkuchaře:

Na omáčku můžeme také použít čerstvý zelený pepř, který je chuťově ještě výraznější než ten nakládaný.